TİNY HOUSE EVLER VE YASAL STATÜLERİ
Abdullah ÇAVUŞ/E.Vergi Müfettişi
Neredeyse her gün ruhsatı olmayan hobi bahçelerinin veya evlerinin yıkımıyla ilgili haberlerle karşılaşılmaktadır.
Son olarak Ankara ilimizde kurulu 2.240 adet HOBİ BAHÇESİ ne yönelik olarak Valilik tarafından YIKIM KARARI alınmış bulunmaktadır.
Bu hobi bahçeleri için 840 ayrı KOOPERATİF kurulduğu ve toplam 19.000 Dekar TARIM ARAZİSİ nin bu iş için kullanıldığı tespit edilmiştir.
Ankara Valiliğince konuya ilişkin olarak 25 İlçe Belediyesinin de katıldığı toplantı düzenlendi.
Toplantıda yapılan konuşmalarda “Yapılan saha incelemelerinde, pandemi döneminde satın alınan birçok hobi bahçesinin aktif olarak kullanılmadığı, büyük çoğunluğunun ise haftalık birkaç saatlik ziyaretlerle sınırlı kaldığı saptandı.
Tüm yıl boyunca boş bırakılan yapıların zamanla atıl duruma geldiği, bunun da çeşitli suç faaliyetlerine zemin hazırladığı belirtildi.
Valilik tarafından alınan karar ile Ankara ilçelerinde kurulan HOBİ BAHÇELERİ için yıkım kararları alınmıştır.
Öte yandan Kooperatif Yönetimlerine ve Hobi Bahçelerinde EVİ bulunan kişilere ayrıca İDARİ PARA CEZALARI kesilmesine de başlanılmıştır.
Bununla birlikte YASAL DAYANAKLARI OLMAYAN HOBİ BAHÇELERİ üzerinden ticaret yapan bazı UYANIK kişilerin olası bir yıkımda çok zarar görmemek adına hobi bahçeleri üzerine prefabrik veya ahşap evler yapmak yerine TEKERLEKLERİ OLAN THİNE HOUSE denilen evler yaptığı görülmektedir.
İş bu yazımızda THİNE HOUSE evlerin HUKUKİ STATÜLERİNİ araştırmış bulunmaktayız.
1- PANDEMİ SONRASI HOBİ BAHÇELERİ SAYISI ARTTI
Ülkemizde ve dünyada yaşanan pandemi sonucu; büyükşehirlerdeki insanlarımız doğaya olan özlemlerini gidermek için büyükşehir civarındaki köylerde HOBİ BAHÇELERİ oluşturmaya başlamıştır.
Kentin gürültüsü, trafiği ve stresinden uzaklaşmak, toprakla uğraşmak, kendi ürünlerini yetiştirmek isteyenler için hobi bahçeciliği önemli bir fırsat olarak görülerek önce büyükşehirlerde başladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ile bağlı kalmayıp tarımla iç içe olan tüm illerimize yayılmış durumdadır.
HOBİ BAHÇELERİ imarsız ve tarla statüsündeki TARIM ARAZİLERİ üzerine konan küçük sabit evlerden ve önünde ekim dikim yapılan küçük alanlardan oluşmaktadır.
İmarlı alanlar olmadığı için elektrik ve su ihtiyaçları ortak saatler üzerinden karşılanmakta üzerindeki binalarında YAPI RUHSATLARI YOKTUR.
Büyükşehirlerde başlayan bu trend zamanla tarımla iç içe olan diğer illerimiz de dahil neredeyse tüm ülkemize yayılmıştır.
Ülkemiz uygulamasında emlakçıların veya gayrimenkul ticareti ile uğraşan kişilerin Hobi bahçeleri organizasyonları yaptıkları ve hobi bahçeleri ile üzerindeki ev veya evsel yapıların YASAL MEVZUATA AYKIRI OLARAK YAPILDIĞI görülmektedir.
2- TARIM ARAZİLERİ ÜZERİNDE YAPILAŞMA YASAĞI
Yoğun talep ile karşılaşan yerel yönetimler, yasal bir düzenleme olmamasına rağmen bu yapılaşmaya başta uzun süre göz yummuştur.
Bu konudaki hızlı yapılaşma sonucu; yaratılan rant ve yaşanan sorulardaki artış nedeniyle, konu hakkında TBMM tarafından yasal düzenleme yapılmak zorunda kalınmıştır.
4 Kasım 2020 tarihinde 31294 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7255 sayılı GIDA, TARIM VE ORMAN ALANINDA BAZI DÜZENLEMELER YAPILMASI HAKKINDA KANUN ile 5403 sayılı TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIM KANUNU’nda değişiklikler yapılarak hobi bahçelerinin tarım arazilerinde KURULMAMASI için bazı tedbirler alınmıştır.
5403 SAYILI KANUNUN 20 VE 21. MADDELERİYLE TARIM ARAZİLERİNE YAPILAN HOBİ BAHÇELERİNE UYGULANACAK OLAN CEZALAR BELİRLENMİŞTİR.
Madde 21- (Başlığı ile Birlikte Değişik: 28/10/2020-7255/25 md.)
Tarımsal amaçlı yapılarda ve tarım dışı arazi kullanımlarında izin alınması ve toprak koruma projelerine uyulması zorunludur.
Tarımsal amaçlı yapılara ve tarım dışı arazi kullanımına izinsiz başlanılması, alınan izne uygun kullanılmaması veya hazırlanan toprak koruma projelerine uyulmaması halinde, aşağıdaki işlemler gerçekleştirilir ve yaptırımlar uygulanır:
a) Arazi kullanımı için izinsiz işe başlanılması ya da alınan izne uygun kullanılmaması halinde; valilik işi tamamen durdurur, yapılan iş tamamlanmış ise kullanımına izin verilmez. Arazi sahibine veya araziyi bozana bin Türk Lirasından az olmamak kaydıyla, kullanılan veya zarar verilen alanın her metrekaresi için on Türk Lirası idarî para cezası verilir. Büyük ova koruma alanlarında bu ceza iki katı olarak uygulanır. İdarî para cezasının tebliğinden itibaren bir ay içinde başvurularak 13 üncü veya 14 üncü maddelerdeki izinlerin alınması şartıyla işin tamamlanmasına, bitmiş ise kullanımına izin verilebilir. Başvuru yapmayanlara veya izin talepleri uygun görülmeyenlere, izinsiz bütün yapılarını yıkması ve araziyi tarımsal üretime uygun hale getirmesi için iki ay süre verilir. Verilen süre içinde izinsiz yapıların yıkılmadığı ve arazinin tarımsal üretime uygun hale getirilmediğinin Bakanlık birimlerince tespit edilmesi durumunda; valilikçe faaliyet durdurulur ve bu bendin ikinci cümlesinde belirtilen idarî para cezası üç katı olarak uygulanır. İzinsiz bütün yapılar, masrafları Bakanlıkça karşılanmak kaydıyla, bir ay içinde belediyeler veya il özel idarelerince yıkılır ve taşınmazlar tarımsal üretime uygun hale getirilir. Arazinin tarımsal üretime uygun hale getirilmesi için yıkım ve temizleme masrafları sorumlulardan Bakanlıkça genel hükümlere göre tahsil edilir.
b) Toprak koruma projelerine aykırı hareket edilmesi halinde valilik tarafından bin Türk Lirasından az olmamak kaydıyla, bozulan arazinin her metrekaresi için on Türk Lirası idarî para cezası uygulanır ve projeye uygunluk sağlanması için azami iki ay süre verilir. Büyük ova koruma alanlarında bu ceza iki katı olarak uygulanır. Bu sürenin sonunda aykırı kullanımların devam etmesi durumunda; valilikçe faaliyet durdurulur, verilen kullanım izni iptal edilir ve bu bendin birinci cümlesinde belirtilen idarî para cezası üç katı olarak uygulanır. İzinsiz bütün yapılar, masrafları Bakanlıkça karşılanmak kaydıyla, bir ay içinde belediyeler veya il özel idarelerince yıkılır ve taşınmazlar tarımsal üretime uygun hale getirilir. Arazinin tarımsal üretime uygun hale getirilmesi için yıkım ve temizleme masrafları sorumlulardan Bakanlıkça genel hükümlere göre tahsil edilir.
İkinci fıkranın (a) ve (b) bentleri uyarınca hakkında yıkım kararı alınmış olmasına rağmen bir ay içinde belediye veya il özel idarelerince yıkılmayan yapılar, yıkım masrafları Bakanlıkça karşılanmak üzere Bakanlıkça yıkılabilir veya yıktırılabilir. Yıkım masrafları %100 fazlası ile ilgili belediye veya il özel idaresinden tahsil edilir. Bu şekilde tahsil edilememesi halinde ilgisine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı veya İller Bankası Anonim Şirketi tarafından belediye veya il özel idaresinin 5779 sayılı Kanun gereğince aktarılan paylarından kesilerek, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere takip eden ayın sonuna kadar Bakanlık merkez muhasebe birimi hesabına aktarılır.
Toprak koruma projelerinin hazırlatılmaması, yetersizliği veya zamanında gerekli tadilatların yapılmaması sonucu arazi tahribi veya toprak kayıpları olması halinde meydana gelecek zararlardan; proje hazırlanmasına gerek olmadığına karar verenler, proje hazırlanmış ise projeyi hazırlayan ve onaylayanlar sorumludur.
Tarım arazilerini, tescili mümkün olmayan fiili hisseler oluşturarak arazinin hisselere tekabül ettiği kabul edilen kısımlarının zilyetliğini, bir özel hukuk tüzel kişisinin faaliyeti kapsamında bu tüzel kişiyle üyelik veya ortaklık ilişkisi kurarak devretmek veya bu işlere aracılık etmek suretiyle arazinin bütünlüğünün bozulmasına ve amacı dışında kullanılmasına sebebiyet verenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüz günden bin güne kadar adli para cezası verilir. Ayrıca bu tüzel kişi hakkında elli bin Türk Lirasından iki yüz elli bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Tarım arazisinin bütünlüğünün sağlanması ve tarımsal üretime uygun duruma getirilmesi halinde, bu fıkra uyarınca kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.
19 uncu ve 20 nci maddeler ile bu maddenin uygulanmasında kusurlu bulunan sorumlular, fiillerinin niteliğine göre 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun kamu görevlilerine ait hükümleri uyarınca cezalandırılırlar.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelik ile belirlenir.
Yasa ile tarımsal amaçlı yapılarda ve tarım dışı arazi kullanımlarında izin alınması ve toprak koruma projelerine uyulması zorunluluğu hükme bağlanmıştır.
Hatta ceza ile yetinilmemiş bir çok belediye tarafından yıkım kararları da alınmaya başlamıştır.
Bunun üzerine TEKERLEKLİ EV denilen TİNY HOUSE isimli yapılar ortaya çıkmaya başlamıştır.
Bu yazımızda bu konudaki düzenleme ve gelişmeleri sizler için araştırdık.
3-TİNY HOUSE NE DEMEK?
TİNY HOUSE; tiny kelimesi İngilizce bir kelimedir ve Türkçe manası küçücük, ufacık, mini anlamına gelir. House kelimesi de İngilizce ’den gelmektedir. Bu iki kelime birleştiğinde ufak, küçük ev manasına gelir.
Hareketli ev, vagon ev, küçük ev, römork ev, konteyner ev, karavan ev diye de ifade edilir.
TİNY HOUSE genellikle bir römork üzerine inşa edilen, tekerlekler üzerinde duran, 100 metre kareden az yer kaplayan, hareket edebilen bir mobil evdir.
Hareketsiz, bir alana ev gibi kurulan, tekerleksiz tiny house modelleri de bulunmaktadır.
Günümüzde adını oldukça sık duyduğumuz TİNY HOUSE, insanlara farklı bir yaşam biçimi sunmaktadır. Minimal ve taşınabilir niteliklere sahip olan TİNY HOUSE’lar insanlara hem ekonomik hem de sürdürebilir bir yaşam anlayışı sunmaktadır.
Tiny house hareketi ise büyük evlerde çok tüketmek ve maliyetleri artırmak yerine, küçük evlerde hem kendimize hem de çevreye daha az yük bindirerek basit ama kaliteli bir yaşam sürmenin mümkün olduğunu söyleyenlerin başlattığı bir sosyal harekettir.
Doğanın iyileştirici özellikleri ve özgürlük duygusu her zaman insanlığın en doğal ve en büyük ihtiyacı olmuştur. Minik Evler mükemmel bir çözümdür. Hem satın alınabilen hem de kiralanabilen Minik Evler pazarı her geçen gün büyüyor. Her geçen gün yeni modeller tasarlanıp üretilmekte ve yeni TİNY HOUSE otelleri hayata geçirilmektedir.
Bunların yanı sıra bireysel alıcılar da Minik Evlerini kullanmadıkları zamanlarda KİRALAMA İMKANINA sahip oluyorlar.
Hobi Bahçeleri rüzgarından sonra moda haline gelen THİNE HOUSE yani tekerlekli küçük evlerin yasal statüleri aşağıdaki gibidir.
4- TİNY HOUSE YASAL STATÜSÜ
Kural olarak Türkiye’de TİNY HOUSE’LARIN düzenlendiği bir mevzuat bulunmamaktadır.
Ancak tekerlekli olan TİNY HOUSE’LAR, hareket edebilen konut olduğu için çekme karavana benzetilir ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde “RÖMORK” statüsünde değerlendirilir.
Karayolları trafik kanunun 3. maddesinde RÖMORK tanımı ile ilgili olarak aşağıdaki hususlara yer verilmektedir.
Römork: Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz taşıttır.
Yarı römork: Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorkdur.
Hafif römork: Azami yüklü ağırlığı 750 Kg’ı geçmeyen römork veya yarı römorkdur
2918 sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 8. Maddesine göre ise Römork; motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz taşıttır.
Ayrıca bir düzenleme yapılmadığı için de TİNY HOUSELAR bu kapsama alınmaktadır.
TİNY HOUSE hareket edebilen yapı hatta ev sayılır.
Hareket özelliği TİNY HOUSELARI diğer taşınmazlardan ayırarak taşınır araç statüsüne sokar.
Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan “ÇEKME KARAVAN” niteliğindedir.
İmarlı bir arsaya ya da tarla vasıflı bir araziye de konulabilir.
Bu hallerde yasal olarak ”PARK ETMİŞ ARAÇ” ile aynı hukuki statüye sahip olacaktır.
Bununla birlikte aşağıdaki bölümde açıklanacağı üzere belediyeler imar kanunu kapsamında THİNE HOUSE leri ev olarak ak bul ettikleri için kendilerinden izin almadan araziye konan THİNE HOSUELER için cezalar kesebilmektedir.
Tekerlekli TİNY HOUSELAR Karayolları Trafik Kanununun 3. Maddesi ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 3.Maddesinin C bendinin 20.Bölümüne göre ‘’römork’’ olarak tanımlanan ”O SINIFI MOTORSUZ ARAÇ” vasfındadırlar.
Diğer yandan,“TİNY HOUSE”LAR römork vasfında olduğundan tescilleri Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 42. Maddesine yapılmaktadır.
Madde metni aynen aşağıdaki gibidir.
Çekici ve Römorkların Tescili Madde 42-
Çekici araçlar ile yüklü ağırlığı 750 kg.’ın üstündeki römork ve yarı römorklar (traktör römorkları hariç), bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesindeki esas ve usullere uygun olarak ayrı ayrı tescil edilirler.
Çekici araçlar ile römork takacak araçların tescil belgelerine çekeceği römorkun taşıma sınırı yazılır.
Traktör römorkları ise, ayrı olarak tescil edilmeyip, bir dilekçe ile müracaat halinde, sahiplik ve teknik belgesindeki gerekli bilgiler, çekecek traktörün tescil ve trafik belgesinin ilgili bölümüne işlenir.
Traktör römorklarının arka kısımlarına; Avrupa Topluluğu Direktifleri ve Avrupa Ekonomik Komisyonu Regülasyonu ECE R 69’a uygun ikiadet işaret levhası takılır.
Ayrıca, traktöre ait müracaat formu (Ek:1) ile motorlu araç tescil ve trafik belgesi kayıt defterindeki (Ek:2) bölümüne kayıt konur. Sahiplik ve teknik belgesine “………..plakalı traktörün plaka sayısı verilmiştir,” şerhi konur.
Traktör römorklarının noter senedi ile başkasına satış veya devri halinde, belgelere ve deftere kayıt konularak verilen plaka geri alınıp iptal edilir.
Yeni sahibi adına tescil için yukarıdaki işlemler yapılır.
Çekiciler dışındaki araçların çekme sistemlerinin “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmeliğe” uygun olup olmadığı muayene istasyonlarında tespit edilir tescil ve trafik belgelerine işlenir.
Görüleceği üzere; maddedeki düzenlemeye göre, yüklü ağırlığı 750 kg.’ın altındaki römork ve yarı römorklar tescile tabi değildir.
Bunun yanında; “Tiny House” bir motora sahip olmadığından dolayı Motorlu Taşıtlar Vergisine tabii değildir.
Ancak kara yollarında seyir halinde iken geçerli muayenesinin yapılmış olması gerekir.
“TINY HOUSE” lar “KARAVAN” olarak kabul edidiği için Karayolları Yönetmeliği gereği çeken aracın sücüsü “BE” sınıfı ehliyetine sahip olması gerekir.
İlgili aracın çeki demiri takılı olması ve bu çeki demirinin gerekli işlemler yapılarak ruhsata işlenmesi gerekir. Bununla birlikte sürücü belgelerinin belirlenmesinde Yönetmeliğin 75. maddesi gözetilmelidir.
Buna göre,
– 3.500 kilogram geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklar ”BE” sınıfı sürücü belgesine sahip olmalıdır.
5-İMAR KANUNU KARŞISINDAKİ DURUMU
Tekerleksiz, SABİT TİNY HOUSE lar, İmar Kanunu bakımından “yapı” niteliğinde kabul ediliyor, yapı ruhsatı alınması gerekiyor ve sadece imarlı arazilerde kullanılabiliyorlar.
Kolayca sökülüp taşınamayan prefabrik evler gibi kabul ediliyorlar.
Bununla birlikte TEKERLEKLİ OLAN THİNE HOUSE lerde durum biraz karışık gibi duruyor.
İmar Kanunu yapıyı ‘daimî, yeraltı ve yer üstü inşaatı içeren sabit ve müteharrik tesis’ olarak tanımlamaktadır.
Anılan nedenler ile TEKELEKLİ THİNE HOUSELER imar kanunundaki yapı kapsamına girmemektedir.
TİNY HOUSE ların tamamen bir araç statüsünde olduğunu, konaklamak üzere tarlaya/arsaya konmuş bir Tiny House’un ise park edilmiş bir araçtan farksız olduğunu açıkça ifade edebiliriz.
Bu nedenle İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez.
Bununla birlikte çeşitli ülkelerde bu tür arazi üzerine park için süreler konumuştur.
Buna benzer bir şekilde ülkemizde de KARAVAN PARKLARI yapılmaya başlanılmıştır. Özellikle Turizm Bölgelerindeki Belediyeler tarafından çok sayıda karavan parkı yapılmıştır.
Ancak bunların kullanımı THİNE HOUS lara uygun değildir.
Ülkemizde TİNY HOUSE ler konusunda mevzuat boşluğu bulunmaktadır.
TİNY HOUSE lerin hangi araziler üzerine hangi şartlarda ve ne kadar süreyle konacağına dair düzenleme yoktur.
UYGULMADA BELEDİYELER tekerlekli TİNY HOUSE’larda kısa süreli park halinde ruhsat şartı aramazlarken, sabit hale gelerek elektrik, su, foseptik gibi alt yapı ihtiyaçlarını taşınmazdan karşılayacak şekilde uzun süreli park edilmiş tekerlekli tiny house’lar da artık yapı statüsüne girmekte ve ruhsat alma zorunluluğu doğduğunu iddia ederek ruhsat almayanlara ceza uygulamaktadır.
Bununla birlikte açılan bir davada;
“…anılan römorkun sabit yapı niteliğinin bulunmadığı, trafik tesciline de kayıtlı olması nedeniyle de müteharrik tesis niteliğini de haiz olmadığı, bu kapsamda römorkun 3194 Sayılı Kanun’un 5. maddesinde yapı tanımına uymadığı anlaşıldığından, söz konusu yapı nedeniyle davacıya İmar Kanunu’nun 42. maddesi uyarınca imar para cezası verilmesine ilişkin dava konusu encümen kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”
Şeklinde uygulanan idari işlemin iptaline karar verilmiştir.
Ancak bazı vatandaşların TİNY HOUSE’larının üzerine kaçak kat çıktıklarını yada bahçe kısmında yana doğru büyüttüklerine şahit olmaktayız.
Keza önüne HAVUZA- veya VERANDA yapılan TİNY HOUSE lerede rastlanmaktadır.
TİNY HOUSE LARDA buna benzer, cins değişikliğine sebep olabilecek nitelikte büyük eklemeler yapıldığı durumlarda YARGI imar mevzuatının uygulanacağına hükmetmektedir.
Nitekim İzmir Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi 11/04/2023 tarihinde verdiği bir kararda, ”Demir profillerle sabitlenerek 2,6mx13,90m ebatlarındaki römork dorsede kapı pencere açmak sureti ile değişiklikler yapılan ve ön tarafına demir profillerle 75 m² teras eklenen” aracın araç vasfını kaybettiğine ve yapı vasfında değerlendirilerek imar yaptırımlarının uygulanması gerektiğine hükmetmiştir.
Bu karardan hareketle; TİNY HOUSE’a İmar mevzuatındaki yapı tanımına giren eklentiler yapıldığında TİNY HOUSE’un ”araç” vasfını kaybederek ”YAPI” niteliği kazandığı sonucu çıkmaktadır.
Sonuç olarak Tekerlekli TİNY HOUSE’ların da taşınmaz üzerine oturtulması halinde, imar mevzuatı uyarınca “YAPI” niteliğinde kabul edilmesi ve ilgili idareden ruhsat alınması zorunluluğundan bahsedilmesi gerekecektir.
Bu durumda sabit hale gelen tekerlekli TİNY HOUSE’lar imar mevzuatına tabi olacaktır.
İmar Kanunu bakımından “yapı” niteliğinde kabul edilen sabit TİNY HOUSE’ları, prefabrik evlerden farklı bir hukuksal zemine oturtulmasını sağlayacak düzenlemelere ihiyaç olduğunu belirtmek yerinde olacaktır.
Aksi halde imar mevzuatının sıkı şartlarını sağlamaktan bir hayli uzak olan bu evleri imar mevzuatı uyarınca “YAPI” olarak nitelendirmek TİNY HOUSE’ların asıl ortaya çıkış amaçlarını da görmezden gelmek anlamına gelecektir.
6-TARIM ARAZİLERİNİ KORUMA KANUNU
Tarım arazilerini koruma kanuna göre tarlanıza ev yapabilmeniz için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir
-Tarlanın en az 5.000 metre olması
-Ev inşa edebilmeniz için arazinin en az bir tarafından yol geçmesi gerekiyor.
-Aynı zamanda arazinin yola olan cephesinin en az 25 metre olması gerekiyor.
-Bir diğer şart ise tarlaya yapılacak her türlü evin parsel bitiminden beş, yoldan ise 10 metre uzakta olması gerekmektedir.
-Yapılacak ev Arazinin Binde beşini ve her hâlükârda 250 metrekareyi geçemez
BUNUNLA BİRLİKTE BU YAPILAR İÇİN İLGİLİSİNE GÖRE YEREL BELEDİYEDEN VEYA İL ÖZEL İDARERLERİNDEN İZİN ALINMASI gerekmektedir.
Kanımca sabit hale gelmemiş olan THİNE HOUSE ler için izne gerek yoktur.
Ancak bazı belediyeler elektrik, su, çöp vb hizmetlerden yararlanan TİNY HOUSE leri YAPI olarak adlandırıp kaçak yapılaşmadan, imar kanununa aykırılıktan cezalar kesmektedir.
Tarım arazilerinin kooperatifler başta olmak üzere özel hukuk tüzel kişileri aracılığıyla satın alınıp, fiili taksim yapılması suretiyle üyelere veya ortakların kullanımına tahsis edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 100 günden 1000 güne kadar adli para cezası verilmektedir.
Tüzel kişilere de 50 bin liradan 250 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
Tarım arazisinin bütünlüğünün sağlanması ve tarımsal üretime uygun duruma getirilmesi halinde, kamu davası açılmayacak, açılmış kamu davası düşecek, mahkûm olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkacaktır
7- TİNY HOUSE’LAR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE EMLAK VERGİSİNE TABİ MİDİR?
TİNY HOUSE evler, tekerlekli bir yapıya sahip oldukları için karavan kategorisinde değerlendirilebilir.
Bunun yanında; “Tiny House” bir motora sahip olmadığından dolayı Motorlu Taşıtlar Vergisine tabii değildir.
Ancak kara yollarında seyir halinde iken geçerli muayenesinin yapılmış olması gerekir.
Yıllık muayene ücreti dışında bir vergisi bulunmamaktadır.
Tiny House’lar, emlak vergisine de tabi değildir.
8-SONUÇ:
Bazı kişiler bireysel, bazıları da kooperatif şeklinde tarımsal arazilerde veya arsalarda TİNY HOUSE’LARDAN oluşan yerleşim yerleri yapıp bunları da ilan ve reklam vererek pazarlamaktadırlar.
Bazı vatandaşlar da tarım arazilerine veya arsalarına hiçbir izin almadan kendileri için bir ya da iki TİNY HOUSE koyma yoluna gitmektedirler.
Mevcut yasal düzenlemelere göre 5000 metrekarenin altındaki tarım arazilerine bina yapılması yasaktır.
Hiçbir resmi kurum bu araziler üzerine yapılacak yapı için ruhsat/izin veremez.
5000 metrekarenin üzerindeki tarım arazileri üzerine yapılacak olan evler ise maksimum 250 metrekareyi geçemeyecektir.
5000 METREKARENİN ÜZERİNDEKİ TARIM ARAZİSİNE TEKERLEKLİ THİNE HOSUSE konabilir.
Kanımca bunun için hiç bir yerden izin almaya gerek yoktur.
Bununla birlikte Tekerlekli Thine HOUSE lerin sabit ev haline getirilmesine yönelik olarak;;
–Havuz
-Veranda
– Yana doğru büyüme
– Üste doğru büyüme
-Sabitleme
Gibi düzenlemeler yapıldıysa yapılan ev imar kanunu hükümlerine tabi olacaktır. Bu durumda imar ve iskan ile ilgili mevzuat hükümleri geçerli olacaktır.
Sonuç olarak ülkemizde özellikle büyükşehirlerde ve son son zamanlarda sahillerimizin Orman taraflarında yaygınlaşmakta olan HOBİ BAHÇELERİ ve üzerine konan yapılar veya THİNE HOUSE ler genellikle imarsız araziler üzerine yada tarım arazileri üzerine yapılmaktadır.
Ankara ilinde bu tür bahçeleri yapıp satan tüzel kişilere yüklü para cezaları kesilmeye başlanılmıştır.
Keza ev sahiplerine de para cezası kesilmekle birlikte arazinin eski haline getirilmesi için süreler verilmektedir.
Verilen süreler içinde gereği yapılmayan tarım arazileri üzerindeki konutlar veya THİNE HOUSE LER yıkılmaya başlanmıştır.
5403 sayılı Toprak ve Arazi Kullanımı Kanunu ve 3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırılık oluşturan bu durum nedeniyle, ilgili belediyeler ve kurumlar yapı tatil tutanağı düzenleyerek, bu küçük evleri mühürlemektedirler.