2025 KOOPERATİFLER YILI KAPSAMINDA ANADOLU AHİLERİ KADIN KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ ÇALIŞMALARI
Gülcan Şimşek ÇAVUŞ- Birlik Başkanı
Abdullah ÇAVUŞ – Birlik Koordinatörü
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 19 Haziran 2024 tarihli ve A/78/L.71 sayılı kararı ile 2025 yılını Uluslararası Kooperatifler Yılı olarak ilan etti.
Bu yılın teması “Kooperatifler Herkes için Daha İyi Bir Gelecek İnşa Eder” Olarak tespit edildi.
BM tarihinde ilk kez bir konuyu ikinci kez uluslararası yıl olarak tekrar gündeme taşıyacak.
İlk kooperatifler yılı 2012 de ilan edilmiş ve tüm dünyada çeşitli etkinlikler ile kutlanmıştı
2012 yılında Uluslararası Kooperatifler Yılı kutlamalarının ana teması olarak da “Kooperatif İşletmeler Daha İyi Bir Dünya Kurar” ifadesi kabul edilmişti.
Söz konusu kararla BM, üye devletleri ve ilgili paydaş kuruluşların, kooperatiflerin sosyal ve ekonomik kalkınmaya muazzam katkısını daha da teşvik etmelerini sağlamak için önemli etkinlikler düzenleyecek.
Bilindiği üzere; Kooperatif işletmeler sahip olduğu ilke ve değerler gereği iklim değişikliği, yoksullukla mücadele, gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma gibi pek çok küresel konuda aktif rol oynamaktadır.
2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı kutlamaları ve etkinlikleri tüm dünyada kooperatif işletmelere dikkat çekmeyi ve kooperatifler eliyle topyekun bir ekonomik ve sosyal kalkınmayı hedeflemektedir.
2025 yılının Uluslararası Kooperatifler Yılı olarak ilan edilmesi ülkemizde de yüz yıllık bir maziye sahip olan kooperatifçilik kültürünün gelecek nesillere aktarılması, karşılıklı yardım, dayanışma ve demokrasi temelli kooperatif yapılanmalarına ilişkin farkındalığın artırılması için kaçırılmayacak bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.
Bu çerçevede 2025 Uluslararası Kooperatifler Yılında ANADOLU AHİLERİ KADIN KOOPERATİFLERİ ÜST BİRLİĞİ olarak ortak kooperatiflerimizle birlikte çeşitli etkinlik ve organizasyonlar planlamaktayız.
Yapacağımız etkinliklerin ülkemizde kooperatifçiliğin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz.
Bu kapsamda planladığımız faaliyet/ etkinlikler eğitim ve yayın hazırlıklarımızdan bazıları aşağıdaki gibidir.
1- KOOPERATİFÇİLİK MEVZUAT KÜLLİYATI
Bilindiği üzere ülkemizde kooperatifler 3 ayrı bakanlığa bağlı olarak faaliyet göstermektedir.
Bunlar;
-Ticaret Bakanlığı
-Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı
– Tarım Ve Orman Bakanlıklarıdır.
Keza kooperatifçilik konusunda temel düzenleyici kanun 1163 sayılı kooperatifler kanunu olmasına rağmen bu kanunun yanında;
-1581 sayılı tarım Kredi Kooperatifleri Birlikleri kanunu
– 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri kanunu da bulunmaktadır.
-6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu
Bu üç bakanlığının ikincil mevzuat düzenlemelerinin yanında konuya ilişkin 3 bakanlığın ayrı ayrı Bakanlık Görüşleri bulunmaktadır.
Keza Kooperatifler Kanunu ve uygulama konusunda onlarca yargı kararları bulunmaktadır.
Bütün bunlara kolay erişimin sağlanması maçıyla ÜST BİRLİĞİMİZ tarafından KOOPERATİFÇİLİK MEVZUAT KÜLLİYATI çalışmalarına başlanılmıştır.
An itibariyle iş bu çalışma 4 cilt ve 1800 sayfaya ulaşmış bulunmaktadır.
2-KOOPERATİFÇİLİK DERGİSİ
Birliğimiz adına Kooperatifçilik İsimli bir süreli dergi çıkarılması planlanmaktadır.
Dergi yılda 2 sayı olarak çıkarılacaktır.
3- KOOPERATİF TV YOUTUBE KANALI
2025 kooperatifçilik yılı yanında Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanmakta olan 2025-2029 Kooperatifçilik Stratejik Planı kapsamında kooperatiflerin eğimine ve bilgilendirilmesine büyük önem verilmektedir. Ülkemizdeki tüm kooperatiflerin ve ortaklarının,
“Uluslararası Kooperatifler Yılı” kapsamında kooperatif bilincinin artırılmasına ve yaygınlaştırılmasına, kooperatif işletme türünün geliştirilmesine ve kooperatiflerin küresel ve yerel sorunların çözümüne yönelik toplantı, konferans, çalıştay gibi eğitim ve tanıtım faaliyetleri düzenlemeleri veya düzenlemesine katkıda bulunmaları beklenilmektedir.
Bu kapsamda; 2025-2029 Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı Taslağında belirtilen aşağıdaki hedeflere ulaşılması konusunda yayın yapmak, eğitim videoları çekmek, başarılı kooperatifçilik uygulamalarını yayınlamak amacıyla KOOPERATİF TV YOUTUBE KANALI kurulmuştur.
Bugüne kadar 100 soruda Kooperatifler
50 soruda Kooperatif Destekleri
Zorunlu Kooperatifçilik Eğitimleri
Kooperatiflerde Zorunlu Dış Denetim
Konularında videolar çekilmiş ve ücretsiz olarak yayına sunulmuştur.
4- SANAL KOOPERATİF PAZARI
Dünyada birçok ülke kalkınmalarını kooperatifler sayesinde tamamlamıştır. Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planın’ da kooperatifler yolu ile kalkınmaya büyük önem verildiği görülmektedir.
Bununla birlikte üreten kooperatiflerin ürünlerine aracı kullanmaksızın doğrudan tüketiciye ulaştırılmasında ciddi problemler bulunmaktadır.
Anadolu Ahileri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifleri Üst Birliği olarak sosyal sorumluluk duygumuzdan hareketle internet ortamında e-Pazar sitesini www.kooperatifpazari.com oluşturduk.
Web sitemizde başlangıçta kooperatiflerin logoları altında faaliyetleri, ürünleri konusunda bilgiler verilecek, ürünlerinin resimleri paylaşılacaktır.
Kooperatif pazarını ziyaret ederek, Ürünlerden almak isteyenler doğrudan kooperatif başkanı veya yetkilisine yönlendirilecektir. Bu işlemlerden kaynaklı aracılık hizmetlerimiz tamamen ücretsizdir
5-KOOPERATİF OKULU
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nda 2021 yılında 7330 sayılı kanun ile reform mahiyetinde değişiklikler yapılmıştır.
Bu değişikliklerin başında;
-Belirlenmiş Olan Kooperatifler İçin Zorunlu Kooperatifçilik Eğitimleri
-Belirlenmiş Olan Kooperatifler İçin Zorunlu Dış Denetimler
Gelmektedir.
Bununla birlikte kısa bir gelecekte ülkemizdeki tüm kooperatiflerin zorunlu denetim ve zorunlu kooperatifçilik eğitimlerine tabi olacağını düşünmekteyiz.
Anadolu Ahileri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme kooperatifleri Birliği oluşturduğu eğitim kadrosu ve eğitim alt yapısından hareketle TİCARET BAKANLIĞINA EĞİTİM YETKİSİ için başvurmuş ve 15.08.2024 tarihinde EĞİTİM YETKİSİNİ ALMIŞTIR.
Bu eğitimler kapsamında www.kooperatifokulu.com isimli web sitesi oluşturulmuş ve yayına alınmıştır.
6- LİSE VE ÜNİVERSİTLERDE KOOPERATİFÇİLİK SEMİNERLERİ
2025 Kooperatifçilik yılı kapsamında Ankara ilimizdeki lise ve üniversitelerimiz de SEMİNERLER verilmesi planlanmıştır.
Bu eğitimler kapsamda Bağımsız Denetçiler Dernekleri Federasyonu ile işbirliği yapılacaktır.
7- WEB SİTELERİMİZ
Kooperatifçilik konusundaki web sitelerimiz aşağıdaki gibidir.
www.kooperatifokulu.com
www.kooperatifdenetimleri.com
www.kooperatifpazari.com
www.anadolukadinkooperatifleribirligi.comstrateji
www.ahikadinkooperatifi.com