Anasayfa / KOOPERATİFÇİLİK / KOOPERATİFE KİMLER ORTAK OLABİLİR?

KOOPERATİFE KİMLER ORTAK OLABİLİR?

Kooperatifler hem kişilerin tek başlarına yapmaya güçlerinin yetmediği işleri bir araya gelerek yapmalarını sağlar hem de toplumun kalkınmasına katkıda bulunur.

Kooperatife;

1- Medeni hakları kullanma hakkına sahip tüm gerçek kişiler,

2- Özel hukuk kişileri: ticaret şirketleri (kolektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketleri), dernekler, vakıflar gibi,

3- Kamu tüzel kişileri (belediyeler vs.) ortak olabilir.

Gerek kuruluşta ve gerekse daha sonraki süreçlerde kooperatifi kuran veya kooperatifi oluşturan kişiler “ortak” olarak adlandırılmaktadır.

Yabancı Uyruklu Kişiler Kooperatife Ortak Olabilir Mi?

Kooperatifler Kanunu’nda yabancı uyruklu kişilerin kooperatif ortağı olmalarını engelleyen herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Hem böyle bir kısıtlamanın bulunmamasından ve hem de kooperatifçilikteki açık kapı ilkesinden hareketle, yabancı uyruklular kooperatife ortak olabilmektedir. Ancak, yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de taşınmaz mal edinmeleri hakkındaki hükümler saklıdır.

Ayrıca, ana sözleşmede, ortaklık şartları arasında “T.C. vatandaşı olmak” şartı yer alıyorsa, yabancı uyruklu kişiler, kurucu ortak olamayacakları gibi sonradan da ortak olarak kooperatife giremezler. Diğer yandan, yabancı uyruklu olup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmemiş ortakların kooperatif yönetim ve denetim kurulu üyeliğine seçilmeleri imkânı bulunmamaktadır.

Abdullah ÇAVUŞ

Hakkında admin

Check Also

AHİLİK VE KOOPERATİFÇİLİK / Abdullah ÇAVUŞ/Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği Genel Koordinatörü-02.11.2023

AHİLİK VE KOOPERATİFÇİLİK Abdullah ÇAVUŞ/Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği Genel Koordinatörü (02.11.2023) KOOPERATİF; “ortak ekonomik, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×