Anasayfa / DERNEK-VAKIF / YARDIM TOPLAMADA KULLANILAN MAKBUZ VE BİLETLERDE NELERE DİKKAT EDİLİR? (100 SORUDA DERNEKLER KANUNU SORU-39) Abdullah ÇAVUŞ

YARDIM TOPLAMADA KULLANILAN MAKBUZ VE BİLETLERDE NELERE DİKKAT EDİLİR? (100 SORUDA DERNEKLER KANUNU SORU-39) Abdullah ÇAVUŞ

YARDIM TOPLAMADA KULLANILAN MAKBUZ VE BİLETLERDE NELERE DİKKAT EDİLİR?

(100 SORUDA DERNEKLER KANUNU SORU-39)

Abdullah ÇAVUŞ/E.Vergi Müfettişi-Bağımsız Denetçi

Derneklerin yarım Toplamasına ilişkin detaylı düzenlemeler YARDIM TOPLAMA ESAS VE USULLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK ile yapılmıştır.

Bu Yönetmeliğin amacı, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa göre toplanacak her türlü yardımlarda uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.

Bu yönetmeliğe göre yardım toplama usullerinden biriside MAKBUZ VE BİLETLER kullanılarak yardım toplama yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yönetmeliğin 5.ci maddesinde de yardım toplamak için izin ilgili Mülki Amirlikten alma zorunluluğu getirilmiştir.

Yardım Toplama izni belirli süre ile verilmekte olup bu süre 1 yılı geçemez.

Yönetmeliğin 9 ila 12.ci maddelerinde ise MAKBUZ VE BİLETLER konusunda  detaylı düzenlemeler yapılmıştır.

Anılan maddelerden hareketle kullanılacak olan YARDIM TOPLAMADA KULLANILAN MAKBUZ VE BİLETLERDE dikkat edilmesi gereken temel hususlar aşağıdaki gibidir.

  1. Yardım toplama faaliyetinde kullanılmak üzere bastırılan makbuzlar müteselsil (sıralı) ve sıra numarası taşıyacak şekilde ve ciltler halinde düzenlenir.
  2. Ciltleri oluşturan asıl ve koçan yaprakların aynı renk kağıtlara basılması gerekir.
  3. Eşya piyangosu düzenlenerek yardım toplanması halinde bastırılacak biletlerle, kültürel gösteriler ve sergiler, spor gösterileri, gezi ve eğlenceler düzenlemek suretiyle yardım toplanması hallerinde bastırılacak bilet ve davetiyelerde kuruluşların adı, varsa kısa adı, adresi, hangi amaçla yardım toplandığı, izin veren makam, verilen iznin tarih ve sayısı ile iznin başlangıç ve bitiş tarihine ait bilgilerin bulunması ve ayrıca rakam ve yazı ile olmak üzere bilet ve davetiye bedellerinin gösterilmesi zorunludur.
  4. Yardım toplanmasına izin veren makamın uygun görmesi halinde üzerinde rakam ve yazı ile yardım miktarı belirtilmiş maktu makbuzlar da bastırılabilir.
  5. Bu makbuzlarda kuruluşların adı, varsa kısa adı, adresi, hangi amaçla yardım toplandığı, izin veren makam, verilen iznin tarih ve sayısı ile iznin başlangıç ve bitiş tarihine ait bilgilerin bulunması zorunludur.
  6. Sorumlu kurul üyesine zimmetle teslim edilen makbuz, bilet ve yardım toplama pulları, bu üye tarafından numarası en küçük olandan başlamak üzere, alt alta yazılmak suretiyle Makbuz-Bilet Kayıt Defterine kaydedilir.
  7. Sayman üye olarak gösterilen sorumlu kurul üyesi bu defterin düzenli bir şekilde tutulmasından sorumludur.
  8. Makbuz ve biletler, faaliyetin konu ve süresini de belirten fotoğraflı bir kimlik belgesi olan yardım toplama faaliyetlerinde görev alması uygun görülenlere sayman üye tarafından zimmetle verilir ve bu deftere kaydedilir.
  9. Makbuzlar sabit boyalı sert ya da sivri uçlu tükenmez kalemle okunaklı bir şekilde, silintisiz ve kazıntısız olarak doldurulur. Yardımda bulunanlara asıl yaprak koparılarak verilir. Koçan kısmı ciltte bırakılır.
  10. Düzenleme sırasında hata yapılırsa, hatalı makbuz yaprağı ödemede bulunanlara verilmez. Asıl ve koçan yapraklarının üzerine “iptal edilmiştir” ibaresi yazılıp her ikisi koparılmadan ciltte bırakılır.

Yardım toplamakla yetkili ve görevli kişiler en geç on beş günde bir topladıkları yardımı sorumlu sayman üyeye teslim etmek veya bu amaçla bankalarda açılmış bulunan hesaplara yatırmak zorundadırlar.

Ancak toplanan yardım miktarının bilanço esasına göre defter tutan dernek ve vakıflar için yirmi beş bin Türk Lirasını aşması halinde toplanan para bu süre beklenmeksizin saymana teslim edilir veya bankaya yatırılır.

Bunun dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlar için ise toplanan yardım miktarının on bin Türk Lirasını aşması halinde toplanan para bu süre beklenmeksizin bankaya yatırılır.

 

Hakkında admin

Check Also

GENÇLİK VE SPOR KULÜPLERİ DERNEKLERİNE BAKANLIK BÜTÇESİNDEN YARDIM YAPILMASININ USUL VE ESASLARI NELERDİR? (100 SORUDA DERNEKLER KANUNU SORU-37) Abdullah ÇAVUŞ

GENÇLİK VE SPOR KULÜPLERİ DERNEKLERİNE  BAKANLIK BÜTÇESİNDEN YARDIM YAPILMASININ USUL VE ESASLARI NELERDİR? (100 SORUDA …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×