Anasayfa / Manşet / PEPEE ÇİZGİ FİLM KARAKTERİ VE ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Abdullah ÇAVUŞ

PEPEE ÇİZGİ FİLM KARAKTERİ VE ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Abdullah ÇAVUŞ

PEPEE ÇİZGİ FİLM KARAKTERİ VE ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Abdullah ÇAVUŞ

TRT Çocuk kanalında yayımlanmaya başladığı ilk günden itibaren ülkemiz çocukları ile anne ve babaların beğeni ve takdirlerini kazanan PEPEE Çizgi Film Karakteri üzerindeki değerlendirmelerimiz bugünkü yazımızın konusunu teşkil etmektedir. Daha önce çocuklar üzerine yazdığımız bazı yazılarda televizyonların olumsuz etkilerinden söz etmiştik.

Bu sefer PEPE karakterinden yola çıkarak televizyonların çocuklar üzerindeki olum etkilerini analiz etmeye çalışacağız.

Yıllar boyunca içerisinde bolca şiddet öğesinin yer aldığı, yabancı yapım çizgi filmleri izledik durduk. Noel, Şükran Günü, Paskalya gibi birçok günü sanki kendi kültürümüzde varmış gibi, kanıksadık.

Bir zamanlar; günün birinde yerli bir çizgi filmin gelip, çocukların tüm alışkanlıklarını değiştireceğini düşünemezdik.

PEPEE Anadolu’da konuşma güçlüğü çeken küçük çocuklara verilen lakaptır. Çocuklara düzgün konuşmayı öğretmek amacının güdülmesi öncelikli amaç edinildiğinden dolayı bu karakter isimlendirmesi yapılmıştır.

PEPEE aile yapısı, konuşması ve mizacıyla klasik bir Anadolu çocuğu görünümündedir

PEPEE karakteri, konuşma zorluğu çeken 4 yaşında bir erkek çocuktur ve karakterin ismi Anadolu’da konuşma zorluğu çeken insanlara takılan “pepe” sözünden gelir. Pepee, çizgi film ilerleyen bölümlerinde konuşma güçlüğünü aşar ve düzgün konuşmaya başlar.

PEPEE çizgi dizisinin senaryo alt metinlerini okuduğumuzda, büyüklük, küçüklük gibi kavramların yanı sıra arkadaşlarla paylaşmak, kardeşlerle ilişkiler gibi konular da işlenmektedir.

Bunların yanında PEPEE ile çocuklara verilmek istenilen bazı eğitimler çizgi filmde işlenmiştir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

– Diş fırçalama ,

-Tuvalet eğitimi

-Emzik bırakma,

-Sebze yeme,

-Pepee halay çeken,

-Kuru fasulye seven,

-Ayrana bayılan bir çocuk

PEPEE Çizgi film karakteri çocuklarımıza Türk aile yapısından öğeler gösterilerek aile yaşamındaki kişilerin çocuktaki imajlarının oluşturulmasına katkıda bulunulmaya çalışılmaktadır.

Örneğin dizinin ana karakterlerini oluşturan Annee, Babaa, Nenee, Dedee, Bebee ve şila isimli karakterlerle, annenin ve babanın ailedeki konumu, nene ve dede rollerinin gösterilmesi ve onlarla ilişkilerin yansıtılması, bebe karakteriyle kardeşlik ilişkisinin anlatılması ve şila karakteriyle kuzen gibi akrabalık ilişkilerinin çocuk tarafından anlamlandırılması sağlanmaya çalışılmaktadır.

Bu karakterlere ek olarak çocuklarda arkadaşlık olgusuna dikkat çekmek ve hayvan sevgisine katkıda bulunmak amacıyla oluşturulan karakterler de bulunmaktadır. Zulu, Köpüş ve Maymuş isimli karakterler ve buna ek bölümlerde kullanılan yan hayvan karakterlerle, hem arkadaşlık ilişkisi hem de hayvan sevgisi yansıtılmaya çalışılmaktadır.

Çizgi filmde karakterlerin giyim kuşamları, konuşma biçimleri Anadolu kültürüne uygun olarak belirlenmektedir. Örneğin; Pepee’nin Karadeniz yöresine ait Horon halk oyununu öğrenmesi, Türk kültürüne ait türküler söylemesiyle çocuklardaki kültürel ve yöresel bilincin/ilginin oluşturulmasında kullanılmaktadır.

Bunların yanında PEPEE denildiğinde ise akıllara elbette eğitici şarkılar geliyor. Şarkılar sayesinde;

-Çocuklar tırnaklarının kesilmesine izin veriyor.

-Ispanak yiyor

-Ağlamadan banyonun yolunu tutuyor

PEPEE şarkılarını ezbere bilen anne babalar bunları birlikte söyleyerek çocuklarıyla hoş ve güzel vakitler geçiriyor.

Özetle PEPEE karakteri ile Türk Milli Kültürüne uygun çocuklar yetiştirmek artık çok kolay.

Bu nedenle öncelikle yapımcısı ve nam-ı diğer Pepee’nin annesi Ayşe Şule Bilgiç’e ve her ne kadar yolları sonradan ayrılmış olsa da PEPEE karakterini izleyici ile tanıştıran TRT ÇOCUK kanalına teşekkür ediyoruz.

Abdullah ÇAVUŞ

Hakkında admin

Check Also

AHİLİK VE KOOPERATİFÇİLİK / Abdullah ÇAVUŞ/Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği Genel Koordinatörü-02.11.2023

AHİLİK VE KOOPERATİFÇİLİK Abdullah ÇAVUŞ/Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği Genel Koordinatörü (02.11.2023) KOOPERATİF; “ortak ekonomik, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×