Anasayfa / KOOPERATİFÇİLİK / AHİLİK VE KOOPERATİFÇİLİK / Abdullah ÇAVUŞ/Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği Genel Koordinatörü-02.11.2023

AHİLİK VE KOOPERATİFÇİLİK / Abdullah ÇAVUŞ/Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği Genel Koordinatörü-02.11.2023

AHİLİK VE KOOPERATİFÇİLİK

Abdullah ÇAVUŞ/Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği Genel Koordinatörü (02.11.2023)

KOOPERATİF; “ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlar ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir teşkilattır.”

Bu tanımda kooperatiflerin temel değerleri; Kendi Kendine Yardım, Topluma Karşı Sorumluluk, Demokratik Kontrol, Eşitlik, Adalet, Dürüstlük ve Dayanışma olarak sıralanmaktadır.

Öte yandan; Anadolu’da Ahi Evranı Veli tarafından temellileri atılan AHİLİK KURUMU tüm Dünyaya örnek olacak insani değerleri ve uygulama örneklerini içinde barındırmaktadır.

Ahilik Kurumunun 5 temel ilkesi bulunmaktadır. Bunlar; İyi Ahlak, Toplumsal Sorumluluk, Hizmette Mükemmellik, Dürüstlük , Ortak Yaşama” olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bugün modern dünyada ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standardı olarak ifade edilen birçok kavram AHİLİK Teşkilatı çatısı altında asırlar öncesinde Anadolu topraklarında hayata geçirilmiştir

Görüleceği üzere Kooperatifçiliğin temel değerleri ile AHİLİK felsefesi değerleri birbiri ile örtüşen değerler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Anadolu’da kök salarak, varlığımızı yüzyıllar boyunca devam ettirdiğimiz bu topraklarda, Müslüman-Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatını tanzim eden en önemli yapı taşlarının başında AHİLİK kurumu gelmektedir.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin mayasında AHİLİK vardır. Osmanlı Devletini cihan devleti yapan sır AHİLİKTİR.

Kadınlarımızın girişimcilik kabiliyetlerinin artırılması ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarının sağlanması için kooperatifler çatısı altında örgütlenmeleri yönünde ANADOLU illerimizde başlattığımız kooperatifleşme çalışmalarında AHİLİK Felsefesinin yol göstericiliği ve örgütlenme ilkelerini kendimize prensip olarak kabul ettik.

Kadınlarımızın girişimcilik kabiliyetlerinin artırılması ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarının sağlanması için kooperatifler çatısı altında örgütlenmeleri yönünde ANADOLU illerimizde başlattığımız kooperatifleşme çalışmalarında AHİLİK Felsefesinin yol göstericiliği ve örgütlenme ilkelerini kendimize prensip olarak kabul ettik.

Bu kapsamda kurduğumuz ilk kooperatifimizin adı AHİ KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ oldu.

Ahi kadın Kooperatifimizin başkanı ise eşim Gülcan ŞİMŞEK ÇAVUŞ hanımefendi oldu.

İkici kooperatifimizin adı ise SİNCAN AHİ KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOERATİFİ oldu.

Başkanı ise Sultan ŞAHİN hanım oldu.

ETİMESGUT AHİ KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOERATİMİZİN kuruluş çalışmaları tamamlanmak üzeredir.

Keza Bitlis İlimizde ADİLCEVAZ KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİMİZ  ilçe belediye başkanlığı ile yürütülen bir hibe proje kapsamında kurulmaktadır.

Konya AHIRLI Belediye Başkanlığı ile yürütülen bir hibe proje kapsamında AHIRLI KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİMİZ  de kuruluşuna başlanılmıştır.

Yukardaki açıklamalardan hareketle kurmuş olduğumuz kadın kooperatifleri üst birliğinin adı;

 “ANADOLU AHİLERİ KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ”

Olarak özenle seçilmiştir.

Anadolu Ahi kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifleri Üst Birliği kurucusu kooperatiflerimiz aşağıdaki gibidir.

1- Ahi Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi

2- Sincan Ahi Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi

3- Kaman Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi

4- Asula Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi

5- Angora Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi

6- Hüma Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi

7- Bayburtlu Bacılar Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi

Türkiye’de kadınların kooperatif kurmalarının temel sebepleri arasında; istihdam sağlamak, sosyal anlamda yetkinleşmek ve karşı karşıya oldukları zorluklar için ortak çözümler bulmak yer almaktadır.

Tüm ekonomik sistemlerde kadınların iş yaşamı ve iş gücüne katılımı bakımından dezavantajlı oldukları kabul edilmektedir. Kadının ekonomik faaliyette riski az ve sosyal yaşamda daha etkin olmasını sağlayacak en önemli yöntem kooperatifçiliktir.

Ülkemizde ise konuya en kapsamlı şekilde, Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı’nda ortaya konulan “Kadınlarımızın girişimcilik kabiliyetlerinin artırılması ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarının sağlanması için kooperatifler çatısı altında örgütlenmeleri yönünde çalışmalarda bulunulması” hedefle yaklaşılmıştır.

Bu hedefe ulaşabilmek için; başka bir işte çalışma olanağı olmayan kadınlarımızın kooperatifler çatısı altında örgütlenmeleri teşvik edilerek, çalışma, üretme ve pazarlama imkânlarının artırılması, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda çalışmalar yapılması gibi tedbirler yer almaktadır.

Özellikle ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak ve kendilerine iş alanı yaratmak konusunda sıkıntılar yaşayan ve dezavantajlı grup olarak değerlendirilen kadınların, ekonomik hayata katkılarının artırılması ve sosyal yaşama etkin katılımlarının sağlanması için uygun modellerden birinin kooperatifçilik olacağı değerlendirilmektedir.

İster toplumsal yarar ister istihdam yaratmak isterse üretim yapmak amacıyla kurulmuş olsunlar, kooperatifler her durumda kadınlar için bir etkileşim ve dayanışma imkân sağlamaktadır.

Kooperatif çatısı altında farklı yeteneklere sahip kadınların bir araya gelerek ortak bir kapasite oluşturabilmeleri, ülkelerin sosyal ve ekonomik yönden kalkınmalarına büyük faydalar sağlayacaktır.

Bu bağlamda, ekonomik yönden ayakta durabilen kadınlar ailesine, yaşadığı toplumsal çevreye ve ülkesine daha faydalı bir birey olarak toplumsal hayatta hak ettiği yeri alabilecektir.

Dolayısıyla kooperatifler, özellikle kadınların, bulunduğu toplumda ekonomik ve sosyal hayata katılım sağlamalarında önemli bir işletme modeli olarak değerlendirilmektedir.

Birlik çatısı altındaki kooperatiflerimizin tamamı için KALKINMA AJANSLARI VE TİCARET BAKANLIĞI KOP-DES Hibe projeleri birliğimiz PROJE AKADEMİSİNCE yazılmış ve onaylanmıştır.

Birliğimiz ve kooperatiflerimiz ülkemize ve kadınlarımıza önemli katkılar verecektir.

Amacımız LİDER KADINLAR yetiştirmektir.

Birliğimizin sloganı ise;

GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TÜRKİYE

Olarak belirlenmiştir.

Hayırlı uğurlu olsun….

Abdullah ÇAVUŞ/Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği Genel Koordinatörü

 

Hakkında admin

Check Also

ANKARA KÖYLERİNDEKİ ATIL KÖY OKULLARI VE DİĞER ATIL BİNALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ / Abdullah ÇAVUŞ/Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı

ANKARA KÖYLERİNDEKİ ATIL KÖY OKULLARI VE DİĞER ATIL BİNALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ  Abdullah ÇAVUŞ/Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×