Anasayfa / Manşet / PANDEMİ DOLAYISIYLA KDV ORANLARINDA YAPILAN İNDİRİMLER/Abdullah ÇAVUŞ/Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı (04.08.2020)

PANDEMİ DOLAYISIYLA KDV ORANLARINDA YAPILAN İNDİRİMLER/Abdullah ÇAVUŞ/Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı (04.08.2020)

PANDEMİ DOLAYISIYLA KDV ORANLARINDA YAPILAN İNDİRİMLER

 Abdullah ÇAVUŞ/Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı (04.08.2020)

31.07.2020 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan 2812 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile KDV oranlarında indirime gidilmiştir.

Buna göre, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) etkilenen ekonomik faaliyetlere destek sağlanması amacıyla çok sayıda hizmet kolunda Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında yıl sonuna kadar geçerli olmak üzere indirime gidilmiştir.

Buna göre;

1- Bazı sektörlerde %18 olan KDV Oranı %8 e düştü.

2- Bazı sektörlerde %8 olan KDV Oranı %1 e düştü

Konuya ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir.

I- KDV ORANI % 8 E DÜŞEN SEKTÖRLER:

Söz konusu karar ile belirlenen sektör ve iş kollarında tanımlı mal ve hizmetlerin sunulmasında uygulanan KDV oranları, yılsonuna kadar geçerli olmak üzere yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi.

KDV oranı % 8 e Düşen Sektörler aşağıdaki gibidir.

  • İş yeri kiralama hizmeti,
  • Kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri,
  • Düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetleri,
  • Berberlik ve kuaförlük hizmetleri ile güzellik salonunda verilen hizmetler,
  • Terzilik, giyim eşyası ve ev tekstil ürünlerinin onarım ve tamiratı,
  • Ayakkabı ve deri eşyaların onarımı ile ayakkabı boyama hizmetleri,
  • Kuru temizleme, çamaşırhane, giyim eşyası ve diğer tekstil ürünlerini ütüleme hizmetleri,
  • Halı ve kilim yıkama hizmetleri,
  • Bisiklet, motosiklet ve motorlu bisikletlerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Evde kullanılan elektrikli cihazların (buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, klima vb.) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Tüketici elektroniği ürünlerinin (TV, radyo, CD/DVD oynatıcıları, ev tipi video kameralar vb.) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Evde kullanılan ısıtma ürünlerinin (termosifon, şofben, banyo kazanı, kombi vb.) (merkezi ısıtma kazanları hariç) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Ev ve bahçe gereçlerinin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Mobilyaların ve ev döşemelerinin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Bilgisayarların, iletişim araç ve gereçlerinin, saatlerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Müzik aletlerinin bakım ve onarımı,
  • Çilingirlik ve anahtar çoğaltma hizmetleri ile hamallık hizmetleri,
  • Motorlu kara taşıtlarının yağlanması, yıkanması, cilalanması hizmetleri ile bunlara ait koltuk ve döşemelerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
  • Hane sakinlerine verilen konut bakım, onarım, boya ve temizlik hizmetleri (malzemeler hariç),
  • Genel orana tabi yeme-içme hizmetleri (alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),
  • Yolcu taşımacılığı hizmetleri,
  • Genel orana tabi süs bitkileri ile çiçek teslimleri.

II- KDV ORANI % 8 DEN % 1 E İNEN SEKTÖRLER

Pandemi döneminde en çok etkilenen sektörlerden olan turizm sektörü ile doğrudan ve dolaylı olarak ilgili olan TURİZM TESİSLERİ ve LOKANTALAR(yiyecek sektöründe)  KDV oranı %8 den % 1 e düşmüştür.

1– TURİZM SEKTÖRÜ

  • Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti
  • Sinema,
  • Tiyatro,
  • Opera,
  • Operet,
  • Bale
  • Müze Giriş Ücreti

Gibi kültürel faaliyetlerin halihazırda %8 olan KDV oranları da yıl sonuna kadar geçici olarak yüzde 1’e indirildi.

2- LOKANTALAR VE YİYECEK İÇECEK SEKTÖRÜ:

31.07.2020 tarihli kararname ile KDV kanuna ekli II. sayılı listenin B- DİĞER MAL VE HİZMETLER bölümünün 24.sırası kapsamı dışında kalan yiyecek sektöründe de KDV oranı %8 den %1 düşmüş bulunmaktadır.

II sayılı listenin atıf yapılan  B BÖLÜMÜ 24. Sıra metni aynen aşağıdaki gibidir.

“24- Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde (birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar hariç)  verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),

Madde metninden anlaşılacağı üzere YİYECEK SEKTÖRÜNDE aşağıdaki yerlerde KDV oranı %8 den %1 e düşmüştür.

-Lokantalar

-Pastaneler

-Kahvehaneler

-Kafeteryalar

– Ayakta yemek yenilen yerler,

– Yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler.

Bununla birlikte aşağıda açıklanacağı üzere bu yerlerde satılan alkollü içeceklere isabet eden kısım ile 1. sınıf lokantalar ve 3. yıldızın üzerindeki turizm tesislerindeki lokantalar kapsam dışında kalmıştır. Keza metinde sayılan diğer işletmelerde kapsam dışında kalmıştır.

III- UYGULAMAYA YÖNELİK DİKKAT EDİLECEK DURUMLAR:

  • %18 den % 8 e düşürülen ve I. bölümde tadadi olarak sayılan hizmetlerle beraber sunulan malzemeler ise bu indirim kapsamına girmemektedir.
  • Keza Lokantalar ile yapılan düzenlemede KDV kanuna ekli II. Sayılı Listenin 24. Maddesine atıf yapılmış olup yukarıda verilen 24. madde metnine göre göre;
  • 1. Sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesi olan lokantalarda KDV indirimi uygulanmayacaktır.
  • Keza 3 yıldız ve üzeri oteller tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesinde bulunan lokantalar KDV indiriminden yararlanamayacak olup burada verilen hizmetler öteden beri olduğu gibi %8 oranında KDV ye tabidir.
  • Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerlerdeki yeme içme hizmetleri %1 e düşen KDV indirimi dışında tutulmuştur.
  • Son olarak lokantalarda satılan alkollü içeceklerde indirim kapsamı dışında tutulmuştur.

IV- 1. SINIF LOKANTA NE DEMEKTİR?

Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine Ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik Hükümlerinde Lokanta Tanımı Ve Sınıflandırmaları Yapılmıştır. Buna göre;

Lokantalar; tabldot, alakart veya özel yemek ve bu yemeklere uygun servisler ile yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayan tesislerdir.

Lokantalar ikinci ve birinci sınıf olarak sınıflandırılırlar.

Lokantaların sınıflandırılmalarında Yönetmelik’te belirlenen nitelikler kadar işletmenin dekorasyonu, hizmet standardı, yemeklerin nefaset, kalite ve sunuş özellikleri de dikkate alınır

Lokantalarda canlı yemek müziği, çevreyi ve müşteriyi rahatsız etmeksizin yapılabilir. Türk mutfağına yönelik hizmet verilmesi halinde Türk kahvesi ve çayı geleneksel usullere uygun hazırlanarak sunulur.

İkinci sınıf lokantaların yemek salonu kapasitesi en az elli kişiliktir.

Birinci sınıf lokantaların toplam kapasitesi en az yüzelli kişilik olup en az elli kişilik bir ana salon düzenlenmesi kaydı ile kapasitenin kalan kısmı ayrı salonlarda düzenlenebilir. Salon kapasiteleri, müşteri yerleşiminin rahat bir şekilde sağlanması koşuluyla, müşteriye hizmet verilen alanların kişi başına 1.2 metrekareye bölünmesiyle hesaplanır.

Salonlar mutfak ile doğrudan bağlantılı veya servis mutfağı bulunacak şekilde düzenlenir. Ancak aynı kattaki salonlar için fonksiyonel düzenleme sağlanması kaydıyla tek bir servis mutfağı veya mutfak bağlantısı yeterli görülebilir.

Mutfak için ayrılan alan, kapasiteye yeterli hizmet verilebilmesine imkan sağlayacak şekilde düzenlenmesi kaydıyla; ikinci sınıf lokantalarda müşteriye yemek hizmeti verilen salonun yüzde yirmibeşinden daha küçük, birinci sınıf lokantalarda ise, yüzde yirmibeş alan şartı aranmaksızın, elli metrekareden küçük olamaz.  Hazırlama, pişirme, servis ofisi, servis bankosu bulaşık bölümleri ve mutfak fonksiyonlarını yerine getiren diğer alanlar bu alana dahildir.

Birinci sınıf lokantalar; ikinci sınıf lokantalar için aranılan şartlarla birlikte aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan tesislerdir:

  1. Sınıf Lokantanın Özellikleri

Birinci sınıf lokantalar aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan tesislerdir:

a) Giriş holü,

b) Servis mahalleri ile bağlantılı ayrı servis girişi,

c) Bankolu vestiyer,

d) Müzik yayını,

e) Havalandırma ve klima sistemi,

f) Sıcak ve soğuk yemekler ile tatlı çeşitlerinden en az beşer adedinin yer aldığı mönü.

g) Mutfakta;

– Fırın,

– Yemekleri ve tabakları sıcak saklama teçhizatı,

– Tatlı ve pasta hazırlık yerleri,

Bulunan lokantalardır.

Hakkında admin

Check Also

AHİLİK VE KOOPERATİFÇİLİK / Abdullah ÇAVUŞ/Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği Genel Koordinatörü-02.11.2023

AHİLİK VE KOOPERATİFÇİLİK Abdullah ÇAVUŞ/Anadolu Ahileri Kadın Kooperatifleri Birliği Genel Koordinatörü (02.11.2023) KOOPERATİF; “ortak ekonomik, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×